Egerben már 307 napot kell várni egy térdprotézisre

2019. április 23., 13:35

Szerző:

Aprilistól megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa. Így az már nemcsak a tervezett várakozási időt tartalmazza, hanem az elmúlt 6 hónap adatai alapján összesített tényleges várakozási időt.

Az mfor lekérdezése alapján a leghosszabb várólista a transzkatéteres szívbillentyű beültetésnél alakult ki, 195 napot szinte biztosan várnia kell az erre szorulóknak. 

Noha a NEAK szerint ezek a tényleges várakozási adatok a mérvadóak a páciensek számára, nagyban árnyalja a képet, hogy a legutóbbi tervezett időpont

a Semmelweis Egyetemen 2021. augusztus 12., vagyis 843 nap.

Ha az ellátásokat régiós bontásban vizsgáljuk, akkor kirajzolódik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet. Több beavatkozás esetében is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a leghosszabb a várólista.

Csípőprotézis műtétre például az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben  240 napos a várólista.

Térdprotézis műtétre átlagosan 127 napos várólistára lehet számítani a NEAK adatai szerint. Észak-Magyarországon azonban ennél rosszabbak a kilátások. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház traumatológiáján például 128 napos a várólista, ugyanezen intézmény ortopédiáján viszont már 265 napos.De van, ahol ennél is hosszabb, 

az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben ugyanis 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége.