Vlagyivosztoki vámhivatal a király!

Tudnak élni a vlagyivosztoki vámosok: folyik a pezsgő, csábosan vonaglanak a pucér hasú lányok, rappelnek a fiúk, ügyesen brékel az osztályvezető. Király a zöld egyenruhások élete – éneklik az orosz nyelvű Internetet bejárt és a You Tube-ra is felkerült klipben, amelyet tíz nap alatt csaknem másfél millióan néztek meg ott, és több mint háromezer nézőnek megvolt róla a véleménye.

2011. február 20., 14:29

Állítólag a vlagyivosztoki vámhivatal munkatársai „szigorúan belső használatra” készítették a vidám életüket ecsetelő klipet, amely tudtukon kívül került fel az Internetre. Nem volt jó húzás, mert a nem is tehetségtelenül összeállított öt perces zenés-táncos darab (a

BandEros orosz együttes Columbia Picturescímű ütős számának utánérzése), viharos gyorsasággal sok hívet szerzett magának és rengeteg ellenséges érzelmet szabadított fel. Az indulatokat izzóra hevítette, hogy a videó jó részét a hivatali helyiségekben vették fel, a szereplők egyenruhában vannak, az egyik jelenetben jól látszik egy főnöki névtábla.

A klip ürügyén a kommentelők jól odamondanak a vámosoknak, a rendőröknek, a biztonsági szolgálatoknak és minden oroszországi hivatalnak. A fő felvetés, hogy honnan volt a vlagyivosztoki vámosoknak pénzük erre a szórakozásra, s a válasz, amit maguk a kérdezők megadnak: ez a hivatal is ugyanolyan korrupt, mint a többi. Parázs és dühös vita folyik általában az állami alkalmazottak munka- és magánmoráljáról, s nem nehéz kitalálni, merre hajlik a közvélemény. A bejegyzésekben a „kupleráj” a leggyakrabban szereplő kifejezés.

A vámos klipet kicsit megvágva a

Pervij Kanal, valamint a Rosszija 1 országos tv-csatornák is bemutatták, így már több millió néző botránkozhatott meg a dévajul mulatozó egyenruhásokon. Ugyanakkor a sajtóban őrjöngő feljebbvalók helyeztek kilátásba vizsgálatot és felelősségre vonást. És mert őket is érdekli a pénzforrás, azt is vizsgálni fogják, mit tesznek a vlagyivosztoki vámhivatalban a belső korrupció leküzdésére.

A vlagyivosztoki vámosok viselkedését a miniszterelnök is szóvá tette, aki előtt a Szövetségi Vámhivatal vezetője azzal védte a mundér becsületét, hogy „a tehetséges emberek mindenben tehetségesek”. Vlagyimir Putyin viszont úgy vélekedett, hogy a vámosok a tehetségüket a kultúrházban bizonyítsák, munkahelyükön viszont a vámszabályok betartásával, szakmai és szolgálat feladataikkal foglalkozzanak. A „fővámos” megköszönte a kritikát, és megígérte, hogy ilyesmi soha többé nem fordul elő.

Visszatérve a legtöbb embert foglalkoztató klipgyártási költségekre: a

Vedomosztyiüzleti lap szakemberektől úgy tudja, hogy viszonylag szerény összegről, 3000-5000 dollárról lehet szó, mert ez jó minőségű, de nem igazi profi munka. Ellenben a vámosok egészen jól kereshettek volna rajta, ha például előre megállapodnak a filmben szereplő Hummer gépkocsi gyártójával. Mert akkor a 300 000 fölötti megtekintésszám már 10 000 dollárt hozott volna a konyhájukra. De hát ilyen jókról nincs szó, szegény fiúk-lányok ott, Vlagyivosztokban, akik csak jópofáskodni akartak, aligha ússzák meg azt, ami a feljebbvalóik szerint a vámnak okozott imidzsvesztésért, az állami szolgálat iránti tiszteletlenségért és egyéb erkölcsi vétségekért nekik jár.

További írások Oroszországról az

oroszline.huoldalain

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.