Visszatértek a vásárlók a lakáspiacra

Áprilisban normalizálódott az ingatlanpiac, az erős évkezdés után nem volt jelentős visszaesés. A Duna House azt közölte, hogy áprilisban 13 511 ingatlan adásvétel volt.

2021. május 13., 10:48

Szerző:

Ez a forgalom azt mutatja, hogy nem volt jelentős visszaesés az erős évkezdés után. Minimális, mindössze 5 százalékos csökkenést mutat az adásvételek száma 2019-hez képest. A járvány tavaly áprilisi, első hulláma által okozott mélyponthoz képest viszont több mint duplázott a piac 2021-ben.

 A Duna House várakozása szerint májusban és júniusban továbbra is aktívak maradnak az eladók és vevők egyaránt. 

Tovább erősödik a jelzáloghitelpiac, a Duna House becslése szerint áprilisban is 92-93 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt kötöttek a márciusi 93 milliárd forintos tranzakció után.

A budapesti agglomerációban az ingatlanok fele már 35 millió forint felett talált tulajdonosra, így az átlag négyzetméterár az adásvételek 34 százalékában már 500 ezer forint felett volt a főváros környéki településeken. A területen a 80-100 négyzetméter közötti lakások népszerűsége mellett ebben a hónapban az eggyel kisebb, 60-80 négyzetméteres kategória is kedveltebb lett áprilisban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)