Musk: „Túl régóta ömlött pénzeső a bolondokra. Itt az ideje, hogy néhányan csődbe menjenek”

Nagyon rossz előérzetei vannak a gazdasággal kapcsolatban Elon Musknak, a Tesla vezérigazgatójának, ezért a cégnek le kell építenie a munkahelyek tíz százalékát - írta a Reuters hírügynökség a vállalat belsős levelezésére hivatkozva.

2022. június 5., 16:57

Szerző:

Musk csütörtökön elektronikus üzenetet küldött a cég vezetőinek, és azt írta, hogy világszerte szüneteltetni kell a munkaerő-felvételt. A milliárdos két nappal korábban azt mondta a Tesla munkatársainak, hogy véget ért a távmunka, térjenek vissza az irodába, vagy mímeljék máshol a munkát.

A Teslának és leányvállalatainak csaknem 100 ezer alkalmazottja volt 2021 végén. Musk az elmúlt hetekben többször felhívta a figyelmet a recesszió veszélyére - mutatott rá a Reuters. A milliárdos egy május közepén tartott konferencián azt mondta: szerinte a recesszió már megérkezett, és a helyzet csak rosszabb lesz. Musk szerint a következő 1-1,5 év kemény menet lesz. Május végén egy Twitter-felhasználó kérdésére a befektető megerősítette, hogy recesszió közeleg, de egyúttal jó dolognak nevezte azt.

„Túl régóta ömlött pénzeső a bolondokra. Itt az ideje, hogy néhányan csődbe menjenek”

– adott hangot véleményének. A hírügynökség megjegyezte: az elektromos járművek iránti kereslet továbbra is erős, és a hagyományos mutatók egyelőre nem jeleznek visszaesést. Ugyanakkor a Tesla azzal küzd, hogy újraindítsa a termelést sanghaji gyárában a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követően. A leállás jelentős költségeket rótt a vállalatra. Musk rossz érzését sokan osztják – mondta Carsten Brzeski, az ING holland bank egyik vezető munkatársa.

„De nem globális recesszióról beszélünk. Mi arra számítunk, hogy a világgazdaság az év vége felé lehűl. Az USA le fog hűlni, míg Kína és Európa nem fog fellendülni”

- tette hozzá. Musk borús kilátásait több gazdasági vezető is osztja, például Jamie Dimon, a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója, illeve John Waldron, a Goldman Sachs elnöke.

„Egy hurrikán közelít felénk”

– mondta Dimon a héten.

Az Egyesült Államokban negyvenéves csúcson az infláció, így jelentősen nőttek az amerikai állampolgárok megélhetési költségei. Eközben a központi bank szerepét betöltő Federal Reserve-nek úgy kellene visszafognia a keresletet, hogy fékezze az inflációt, ugyanakkor ne vezessen recesszióhoz.

Mostanában számos elemző csökkentette a Tesla papírjainak várható árát a kínai lezárások miatti termelési és szállítási nehézségekre hivatkozva. A vállalat adatai szerint a kínai szállítmányok a Tesla globális forgalmának valamivel több mint egyharmadát tették ki.

(Kiemelt kép: Egy Tesla-alkalmazott dolgozik egy rendszámtáblakereten a Tesla bemutatóterme előtt a kaliforniai Burbankben, 2020. március 24-én. Fotó: Robyn Beck / AFP)

Erősödött kissé a forint péntek reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizapiacon.

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: 0,8 százalékkal az euró, 0,7 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.