Szja-visszatérítés: mégis leemelhetik a pénzt a számlánkról

Annak ellenére, hogy a kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a végrehajtás alól. 

2022. január 26., 11:04

Szerző:

Bár a kormány legfrissebb döntése mentesíti a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítését a követelésfoglalás alól, a Niveus Consulting Group szerint a végrehajtók ettől még rátehetik a kezüket a pénzre: az-szja visszatérítés továbbra sem mentes a végrehajtás alól – írja a portfolio.hu.

A Niveus közleménye szerint, ha végrehajtható követelés van az adóssal szemben, akkor a végrehajtó  felkutatja az adós vagyontárgyait, amiből a jogszabályban meghatározott sorrendben és korlátokkal végrehajtja az adóssal szembeni követeléseket.Ha a végrehajtó tudja azt, hogy az adósnak van egy vagyontárgya, amire biztosan végre lehet hajtani, akkor az jelentős könnyebbséget jelent részére. Az adóvisszatérítés összege, ugyanolyan vagyontárgynak számít, mint bármi más. Elviekben a végrehajtó jogszerűen intézhetne felhívást a magyar állam számára (akivel szemben az adósnak adóvisszatérítési követelése van), hogy az adóvisszatérítést jelentő követelést ne az adósnak (azaz a visszatérítésre jogosultnak), hanem közvetlenül neki, a végrehajtónak utalja át.

„A végrehajtóknak igen könnyű dolguk lenne, ugyanis sokaknak egy nagyon is biztos forrásból jelentős összeg érkezik majd februárban, és a végrehajtónak csak be kellene rá jelentkeznie a jogszabályi rendelkezések alapján. A kormányrendelet ennek az alkalmazását zárja ki”

– áll a közleményben. 

„Ez nem jelenti azt, hogy erre az összegre a végrehajtók egyáltalán nem tehetnék rá a kezüket. Amint az összeg megérkezett a bankszámlára, az ott lévő pénzre vonatkozó szabályok alapján lehet belőle végrehajtani”

– mondta  a lapnak Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere. Akinek például inkasszó van a bankszámláján, az automatikusan elesik ettől az összegtől. A rendelet ugyan segít az adósoknak, de leginkább az államot támogatja azáltal, hogy nem kell másnak utalni a visszatérítést, mint az eredeti jogosult. De ettől még az adóvisszatérítés azért nem mentesül a végrehajtás alól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Oláh Tibor/ MTVA Bizományosi)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.