Jön a Török Áramlat, Szijjártó Péter szerint nő Magyarország energiabiztonsága

2019. december 25., 16:57

Szerző:

Szijjártó Péter tárcavezető szerint növeli Magyarország energiabiztonságát a Török Áramlat kiépítése, mivel így új útvonalon is lehet majd gázt vásárolni - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

A gázvezeték 403 kilométeres szerbiai szakaszának lefektetését szerda reggel jelentették be.

A közlemény szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a munkálatok befejezését üdvözölve kijelentette, hogy Magyarország menetrendszerűen halad a beruházás előkészítő lépéseivel, és már csak arra van szükség, hogy a bolgárok garantálják a szállítandó gáz minőségét. A nyugatról érkező kritikák teljesen alaptalanok, hiszen az új gázszállítási útvonalon fekvő négy európai ország közül három a NATO tagja - tette hozzá.

A miniszter várakozása szerint 2021-től évente 9,8 milliárd köbméter gáz érkezhet a Török Áramlaton keresztül Magyarországra - olvasható a közleményben

Benyújtotta az adótörvényeket kedden a kormány, amely szerint az üzemanyag jövedéki adószintjét az uniós minimumhoz igazítják. Marad a családi adókedvezmény, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentessége.

A hulladkgazdálkodási rendszer átalakítása miatt úniós irányelv alapján Magyarországon is bevezetik a kiterjesztetett gyártói felelősségi rendszert (EPR), amely a termékek csomagolását szabályozza. A következő hónap elején életbe lépő változás jelentősen növelheti az élelmiszerárakat.