Szakadék szélén a pályáztatás: Egyetlen új kiírás sem született

Áll a hazai uniós pályázati rendszer, mert a kormány a források helyett csupán a pozíciókat osztogatta – állítják a szocialisták. Szerintük az Orbán-kormány Új Széchenyi Terve a szocialista kabinet Új Magyarország Fejlesztési Tervének olcsó, rossz minőségű másolata.

2011. február 3., 14:56

- Szakadék szélére sodorta a Fidesz-KDNP kormány a pályázati rendszert – állítja Varju László, az MSZP fejlesztéspolitikai kabinetjének vezetője. Szerinte a kabinet a források helyett csupán a pozíciókat osztogatta, szakértelem híján pedig hónapok óta áll a korábban működő rendszer. Varju nem tartja véletlennek azt, hogy már az Európai Bizottság is figyelmeztette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy sürgősen vegye vissza a megfelelő szakértelemmel rendelkező alkalmazottakat.

A szocialista politikus szerint félő, hogy mivel nem írták ki az új pályázatokat, ezért idén uniós pénz nem kerül a gazdaságba. Úgy véli, a kormány által bejelentett Új Széchenyi Terv nem más, mint az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) olcsó, rossz minőségű változata. A szocialista kormányok 2004-2010 között több mint 4000 milliárd forint uniós támogatást hívtak le a Nemzeti Fejlesztési Terv, majd az ÚMFT keretében. Varju szerint az infrastrukturális fejlesztésekkel Magyarország versenyképessége növekedett, de figyeltek az esélyegyenlőségre és a fenntarthatóságra.

A szocialista politikus szerint az Orbán-kormány akciótervéből olyan lényeges területek maradtak ki, mint a mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő műhelyek, a tanórán kívüli nevelési feladatok, a regionális vérellátó központok, vagy a leghátrányosabb helyzetű kistérségek komplex beruházásainak támogatása.

Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke egy januári vidéki fórumon azt mondta: az Új Széchenyi Terv keretében - első körben - január 17-től 16 darab konstrukcióra lehet beadni pályázatot közlekedésfejlesztésre, valamint atipikus foglalkoztatás fejlesztésére 597,5 milliárd forint értékben. Második körben március 1-jétől 78 konstrukcióra lehet pályázni a vállalkozásfejlesztés, zöldgazdaság, közlekedésfejlesztés, foglalkoztatás, egészségipar, tudomány és innováció területeken 509,8 milliárd forint értékben. Ez összesen 1.107,3 milliárd forint fejlesztési forrást jelent a magyar gazdaságnak. Varju szerint szomorú, de igaz: mióta a Fidesz-szövetség kormányoz, egyetlen új pályázati kiírás sem született.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).