Magyarország tetemes összeget küld Ukrajnának

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az összeget az ország belső menekültjeinek segítésére és az infrastruktúra újjáépítésére küldik.

2022. július 2., 07:19

Szerző:

Magyarország összesen 3,5 milliárd forintos támogatást küld Ukrajnának – derült ki a péntek este megjelent Magyar Közlönyben, amit a hvg.hu szúrt ki.

A kormányhatározatot Orbán Viktor jegyezte, amelyben kijelentik, hogy Magyarország a szolidaritás jegyében további támogatást kell, hogy biztosítson Ukrajna számára.

A 3,5 milliárd forintos támogatást két célra küldi a kormány:

  • 875 millió forintot küldenek az ukrajnai belső menekültek megsegítésére,
  • 2,625 milliárd forintot küldenek Ukrajna újjáépítésére.

A mindkét célra szánt összeget 2-2 részletben küldi a kormány. A segélyek első felét az idei költségvetésből küldik el, míg a másik két felet jövőre.

(Kiemelt kép: Légi felvétel a mentőmunkásokról, akik az orosz rakétatámadások után hajtanak végre műveleteket, ahol legalább 17 ember meghalt és 31 megsérült az ukrajnai Odessza Szerhijivka kerületében 2022. július 1-jén. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.