Rosszabbul élünk, mint egy éve: 2,5 millióan szenvedik meg a járvány hatásait

A kormánypárti szavazók kevésbé érezték meg az anyagi romlást, mint az ellenzéki szavazók - derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

2021. május 17., 15:25

Szerző:

A koronavírus magyarországi megjelenése óta a megkérdezettek negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 8 százaléknak pedig sokkal kisebb lett a bevétele – derül ki a Publicus Intézet április végén, a Népszava felkérésére, ezer fő megkérdezésével készített felméréséből.

A felmérés szerint a kormánypártok szavazói kevésbé érzékeltek anyagi romlást a járvány alatt, az ellenzéki összefogás pártjainak szavazótáborában viszont 50 százalék fölötti a rosszabbul élők aránya. A legkisebb változásról a nyugdíjasok számoltak be, a leginkább a 45 év fölötti aktív korosztály keresete csökkent a Publicus felmérése szerint. 

A változás okaként legtöbben (65 százalék) az inflációt nevezte meg, különösen az élelmiszerek drágulását. 17 százalékuk arról számolt be, hogy a járvány óta nem működik a munkahelye, ami miatt kevesebbet keres vagy egyáltalán nem részesül juttatásban. 8 százalékuk arról számolt be, hogy a pandémia következtében elvesztette a munkahelyét, 16 százaléknak pedig közvetlen környezetében történt hasonló. 

A romló anyagi helyzet miatt ugyanakkor mindössze az érintettek 12 százaléka kért segítséget a tágabb családtól, barátoktól vagy hitelintézettől. A  felmérés szerint a nők sokkal kevésbé szégyellik a helyzetüket, mint a férfiak, háromszor annyian vontak be másokat is a megoldás keresésébe. Pénzt azonban csak a megélhetési gondokkal küzdők ötöde kért, a többség inkább a mindennapi élet megszervezéséhez vett igénybe külső támogatást. A hitelmoratórium lehetőségével mindössze a megkérdezettek 5 százaléka élt, a többség óvatosan kezelte a lehetőséget, ráadásul azok egy része sem tartja ezt ma már jó döntésnek, akik belementek a felkínált átmeneti fizetési könnyítésbe.

(Kiemelt képünk illusztráió: Shutterstock)