Rettenetes válság tör a kelet-európai országokra a Fitch Ratings előrejelzése szerint

Tízévi mélypontra lassulhat jövőre a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedése az energiaellátási válság miatt – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett új, felülvizsgált regionális előrejelzésében.

2022. szeptember 29., 19:34

Szerző:

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint ugyanakkor az idei erős évkezdet azt jelenti, hogy a nagy negatív korrekciók az országcsoport 2023-ra szóló prognózisait érintik, 2024-től már kilábalás várható a válságból.

A Fitch londoni elemzői 13 országot vizsgáltak, köztük az összes közép- és kelet-európai EU-gazdaságot, valamint Szerbiát és Észak-Macedóniát. 

Csütörtöki elemzésükben közölték: várakozásuk szerint a térségben 2023 egészében – a mediánütemet számolva - 1,1 százalékos gazdasági növekedés várható reálértéken. 

A cég hangsúlyozza, hogy – a koronavírus-járvány okozta visszaesést nem számolva – 2012 óta ez lenne a leglassabb GDP-növekedés ezekben az országokban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Adományokat pakolnak a Magyar Élelmiszerbank központi raktárában Budapesten 2020. december 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, jelentette csütörtökön kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora reggel a kedd esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.