A magyarok negyedének elfogy a pénze hó végére

Gyászos képet fest a hazai lakosság anyagi állapotáról a Provident felmérése.

2023. augusztus 10., 20:22

Szerző:

A Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalatának 500 fős mintán 2023 májusában végzett kutatása során a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét mérték fel, melyből kiderült, hogy

minden negyedik magyar honfitársunk lenullázza a bankszámláját a hónap végére.

A magyarok 23,6 százaléka minden egyes kiadását megtervezi – derült ki a Kantar által végzett kutatásból. A megkérdezettek 36,4 százaléka a főbb kiadások előtt mérlegeli, hogy mi fér a családi büdzsébe. A magyarok 28,9 százaléka csak néhány kiadást tervez meg előre, míg csupán 8,7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem tervezi meg a költségeket – idézi a felmérést az Index. A nők a nagyobb kiadásoknál megfontoltabbak, míg a férfiak a mindennapi költségekkel bánnak óvatosabban.

A korcsoportok szerinti bontás alapján a 18–34 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi tervezésről van szó, csak 12,2 százalékuk tart számon minden kiadást, és 38,6 százalékra tehető azoknak a száma, akik a nagyobb kiadások előtt gondolkodnak el azon, hogy mit s mennyiből engedhetnek meg maguknak.

Minden ötödik 35–54 év közötti megkérdezett vezet napi költségvetést, míg az 55–75 évesek alaposna megfontolják a kiadásaikat, 36,3 százalékuk vezeti rendszeresen kiadásait.

A megkérdezettek mintegy fele magabiztosnak érzi magát a pénzügyi termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretei vonatkozásában.

A Kantar kutatásában arra is kitértek, hogy mire költenék a válaszadók a megtakarított pénzüket. Ebből kiderült, hogy a többségük, csaknem 30 százalék, lakásvásárlásra vagy felújításra gyűjt, közel minden ötödik válaszadó pedig nyaralásra és utazásra tesz félre. A megkérdezettek 17,5 százaléka a gyerekei életkezdésére, támogatására, 11,3 százalék viszont autóvásárlásra költené a megtakarítását.

A válaszadók több mint ötödének semmilyen megtakarítása sincs.

Korosztály szerint a 18–34 évesek közül gyűjtenek arányaiban a legtöbben lakásvásárlásra vagy felújításra, pontosan 38,4 százalék. Megtakarítások alapján pedig azok tesznek félre lakáscélra, akik a hónap végén csak egy kis összeget tudnak félretenni. Legkevésbé azok gondolkodnak ingatlancélú kiadásokban, akik a hónap végén semmilyen megtakarításra sem számíthatnak, ez a magyarok egynegyede.

(Kiemelt kép: a postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?