Elkottyantotta a miniszter, hogy miért módosult a CSOK és a babaváró hitel

Borítékolható volt, hogy a két kedvező konstrukció szigorítását követően azok életbelépéséig rástartolnak a jogosultak. Nagy Márton gazdasági miniszter egy rádióinterjúban elejtette, mi is a kormány szándéka mindezzel.

2023. június 28., 12:30

Szerző:

„A másik fogyasztásnövelési eszköz a babaváró és a CSOK januári szigorítása, illetve részben megszüntetése, mert a remények szerint így sokan előre fogják hozni a felvételüket, és idén ez is simítja a fogyasztást, a hiteltermékek előrehozott fogyasztást fognak eredményezni” – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió műsorában.

A miniszter szavai alapján világosnak tűnik, hogy a kormány direkt ráhatással próbálja élénkíteni a fogyasztást, ha kell, az eddig bevált és népszerű hitelkonstrukció szétverésével.

A magas kamatok miatt ugyanis a lakossági ingatlanhitelezés „beleállt a földbe”, a lakáspiac lelassult, az építőipar visszaesett – jelezte a hvg.hu.

A kikényszerített „előre hozott fogyasztás” – ahogy Nagy Márton nevezte – idén ad majd némi támaszt ezeknek a területeknek. A CSOK és a babaváró ugyanis a legtöbb esetben nem elég egy ingatlanvásárláshoz, vagy -építéshez, az esetek nagy részében piaci hitelre is szükség van – véli a 24.hu írása.

Így tehát sokan a jelenlegi, magas kamatok mellett kénytelenek hitelt felvenni, hogy még kihasználhassák a kivezetendő családtámogatási eszközöket, olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. MTI/Soós Lajos)

 

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.