Megszólalt Orbán – lejtőn a forint

Orbán Viktor péntek reggeli interjúja megtette a hatását, esik a forint.

2022. október 28., 11:31

Szerző:

Megállt a forint erősödése csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése és az azt követő kommentár után – írja a Napi.hu. A nemzeti valutának nem tett jót Orbán Viktor reggeli interjúja sem.

Rögtön 410 fölé került a forint

Pénteken pedig tovább gyengült a magyar fizetőeszköz. Az euró ára kora délelőtt már 412 forint fölött volt, a dollár jegyzése 414 fölé ugrott, a svájci frank a 417-es szintet ostromolja, és a londoni hosszú hétvégét tervezők is 477 forintos font-árfolyammal számolhatnak ismét, pedig tegnap még 470 alatt is járt a jegyzés.

A KBC Equitas szerint Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádiós interjúja tovább rontott a forint helyzetén. „Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjúján a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy az egyszámjegyű infláció a cél, valamint az árstopok ki lesznek terjesztve további termékekre is. A kormányfő továbbá hozzátette, hogy egyelőre kevesebb gáz érkezik, viszont a gáztárolók feltöltöttsége magas, így Európában van elegendő gáz a téli időszakra. A bejelentés után a forint elkezdett gyengülni az euróval szemben, át is lépte a 410 forintos határt az EURHUF” – írták elemzésükben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti árfolyamához képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.