Megijedtek a német gyárak a sikeres Audi-sztrájktól, a hatvani Bosch inkább megegyezett a dolgozókkal

Még a rabszolgatörvény alkalmazásáról is letettek.

2019. február 6., 10:21

Szerző:

Beláthatatlan következményei lennének az autóiparban, ha esetleg leállna a Bosch hatvani üzeme, ezért a német nagyvállalat inkább majdnem mindent megadna a szakszervezetnek - értesült a Világgazdaság. A lap szerint az engedékenység oka a sikeres győri Audi-sztrájk lehet, Győrben ugyanis a dolgozók egységesen, egy hétig kitartottak követeléseik mellett és nagy veszteségeket okoztak a német autógyárnak.

A múlt héten még úgy tűnt, hogy a hatvani üzem dolgozóinak érdekképviseletét ellátó Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSZ) is sztrájkot hirdet. Elsősorban azért, mert a Bosch a cafeteriakeret kárára, azt megfelezve emelte volna az idei fizetéseket. Az ÉTMOSZ akciókészségét jelezte, hogy január 31-én félpályás útlezárást tartottak (az ellenzéki pártok Heves megyei szervezeteinek támogatásával) a rabszolgatörvény, valamint az országos sztrájkra készülő szakszervezetek többi követelése miatti szolidaritásból a Bosch-gyár mellett. Így a német cég az ekkor megfogalmazott követeléseket is figyelembe vette ajánlata megtételekor.

A hatvani Bosch-gyár

A német multicég hirtelen jött engedékenységének legfőbb oka a napilap szerint nyilvánvalóan összefüggésben van a győri Audi-gyár munkavállalóinak sikeres munkabeszüntetésével, amely nemcsak a magyarországi egységnél okozott károkat, hanem konszernszinten is. A mintegy 7000 fős hatvani Bosch esetleges leállásának beláthatatlan – az Audi-sztrájkénál nagyságrendekkel súlyosabb – következményei lennének a világ autóiparában.

Gyakorlatilag nincs olyan autómárka, amelynek ne szállítana alkatrészeket a hatvani Bosh-üzem.

A terv szerint jövő hétfőn írhatják alá a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél a 2019-es bérfejlesztésekről szóló megállapodást. Az ÉTMOSZ elnöke, Janik Tamás szerint Bosch által benyújtott ajánlat tisztességes, és alkalmas arra, hogy a mintegy 1500 tagú ÉTMOSZ elé terjesszék, amely február 11-én szavazhat az elfogadásról. Az alku csak erre az évre vonatkozik – a Bosch eredetileg szeretett volna két évre megállapodni –, és „vastagon” két számjegyű alapbérnövelést tartalmaz. Változatlan maradna a cafeteria-rendszer (átlagosan évi bruttó 500 ezer forint), és a jelenléti mellett bevezetnék a lojalitási bónuszt is, amelynek nagysága a szolgálati időtől is függően négyezer forint havonta.

A Bosch arra is rábólintott, hogy munkamentes nappá nyilvánítsák húsvét szombatját, valamint december 24-ét és 31-ét is, és hogy zenét sugározzanak a gyártási környezetben.

A német cég írásba adná azt is, hogy az érvényes kollektív szerződésbe foglalt 300 óra feletti túlmunkát kizárólag a munkavállaló és a szakszervezet beleegyezésével rendelhet el, alapvetően pedig nem épít a lehetséges 400 órás túlórára.

Az ÉTMOSZ minimum 15, illetve 10 százalékos bérfejlesztést akart a fizikai és a szellemi állomány esetében, így a Bosch mostani ajánlata jó eredménynek tekinthető.