Matolcsy György mindkét fia épp azelőtt hagyta ott a Matolcsy-rokon kezén lévő bankot, hogy csődközelbe került

2019. május 14., 12:59

Szerző:

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás bankja, az NHB Bank ellen a Magyar Nemzeti Bank tavaly decemberben korlátozó intézkedéseket vezetett be. Fia, Matolcsy Ádám több céges érdekeltsége vezetett ott számlát, de a decemberi intézkedés előtt nem sokkal bankot váltottak. Csakhogy nem ő volt az egyetlen a családban, aki épp időben váltott bankot. Az MNB elnökének másik fia, Matolcsy Máté is jókor lépett – derítette ki a 24.hu.

Matolcsy Ádám érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. éppen két héttel az előtt nyitott számlát a Gránit Banknál, hogy az MNB fellépett az NHB-val szemben, ahol addig a számláját vezette a cég. Így a vállalkozó átvihette pénzét a Gránithoz. Nem sokkal később, december közepén a jegybank 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az NHB-hoz.

Márciusban az MNB az ügyfelek érdekeinek védelmében visszavonta az NHB Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A csőd miatt 19,2 milliárd forint ragadt bent a bankban, az ügyfelek elvesztették pénzük egy részét, illetve befizetéseikhez a csődeljárás miatt sem férnek hozzá.

Fotó: NHB honlapja

A portál azt írja, hogy Matolcsy György másik fiának, Matolcsy Máténak két cége van, a jelentősebb, a Mém Műhely Kft. a cégbírósági adatok szerint ugyancsak december elején cserélte le addigi számlavezetőjét, az NHB-t a Gránitra.

A 24.hu érdeklődött Matolcsy Máténál arról, hogy miért cserélt bankot néhány nappal az előtt, hogy hivatalosan tudni lehetett volna, baj van az addigi számlavezetőjüknél. Matolcsy Máté azt válaszolta, hogy azért nyitottak új banknál számlát, mert 

„szükségünk volt új bankszámlára és több ajánlatból ennek a banknak az ajánlatát fogadtuk el, mert ez jelentette számunkra a legjobb konstrukciót. Semmilyen összefüggésben nincs ez a döntés az NHB Bank akkori és jelenlegi piaci helyzetével.”

Ez a válasz pedig kísértetiesen hasonlít arra, amelyet Matolcsy Ádám adott januárban az mfor.hu-nak arról, hogy miért cseréltek bankot. Korábban mindkét Matolcsy-fiú megbízhatott rokonuk bankjában. Cégeik ugyanis attól vettek fel hitelt, amelynek segítségével hozzájutottak egy-egy értékes villához.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.