Másfél milliárd forinttal támogatja az Orbán-kormány a szerb infrastruktúra fejlesztését, de jöhet Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia is

2019. március 13., 10:23

Szerző:

A Magyarország és a Szerb Köztársaság között a 2018. február 9-i kormányzati csúcs alkalmával aláírták a kétoldalú gazdasági és technikai segítségnyújtásról szóló megállapodás. Ennek végrehajtására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek egy független szervezetet, mint irányító hatóságot kell kijelölnie, mégpedig azonnal.

Az Orbán-kormány egyúttal a megállapodás idei végrehajtására 1 milliárd 616 millió forintot irányzott elő úgy, ebből

1 milliárd 487 millió forint a szerbiai infrastruktúra projekt előkészítésére fordítható.

A kormány egyúttal felhívta  a külgazdasági és külügyminisztert, hogy - a pénzügyminiszter bevonásával - kezdje meg a diplomáciai egyeztetéseket Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia kormányával egy, a Szerbiával kötött megállapodáshoz hasonló keretegyezmény aláírásáról. Ennek a határideje ez év utolsó napja – írja a napi.hu.

A tegnapi hír szerint Ugandát is nagy erőkkel fogjuk fejleszteni, ott leginkább víztisztítókat és halastavat építenek a magyar kormány által kijelölt erők 5,1 milliárdért. A két nép barátságát a múlt héten Kövér László házelnök szökkentette szárba, amikor egy emléktábla avatóünnepségén székely zászlót tűzött ki az ugandai szavannán.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.