Már a Versenyhivatal is vizsgálja, hogyan drágulhatnak ennyire az építőipari árak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait.

2021. június 21., 21:06

Szerző:

A szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára, mivel - mint írták - bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők könnyen megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítenek. Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat - közölte a GVH az MTI-vel.

Áremelkedést szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitáshiány is okozhat, de a GVH tavaly már talált gyanús esetet, ezért tavaly eljárást indított gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt cementpiaci érdekeltségekkel szemben - hangsúlyozták.

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, így azokat főképp a piaci jelzések, vagy az együttműködő vállalkozások árulják el. A bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés pedig jelentősen csökkentheti a büntetés súlyát - olvasható a közleményben.

Korábban megírtuk: az építőipari vállalkozások az építési költségek (például építőanyagok, munkaerőköltségek) országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számítanak a második fél évben.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, FrankHoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.