Magyar Termék: szigorodik a szabályozás

A jövőben csak arra lehet ráírni, hogy magyar termék, amelyet itthon dolgoztak fel, és itthon is csomagoltak. Az a termék pedig, amelynek az alapanyaga is magyar, a 100 százalékig magyar termék nevet viselheti. Az új szabályozás már elkészült - számolt be szombat este az RTL Híradó.

2011. február 14., 06:37

A magyar termékeknek reklám is kell, mert egyre több, korábban hagyományosan magyar termékből szorul behozatalra az ország. A magyar termékek részben azért szorultak háttérbe, mert sokszor a külföldi olcsóbb. A szakember szerint ennek egyik oka az olcsó külföldi munkaerő, a másik, hogy a megszokások miatt nem figyelünk az élelmiszerek szezonjára.

Pedig a nagy üzletláncokban majdnem 80 százalék a magyar termékek aránya egy tavaly év végi felmérés szerint. De ebbe most még azokat is beleszámolják, amelyeket Magyarországon csak csomagolnak. A Vidékfejlesztési Minisztériumban már aláírásra vár az a rendelet, amely szigorítana a szabályozáson. Két kategória lesz: a magyar termék és a 100 százalékban magyar termék.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az RTL Híradónak elmondta: a feldolgozásnak és csomagolásnak itt kell történnie Magyarországon, csak akkor lehet ráírni, hogy magyar termék. A 100 százalékban magyar termékben pedig mindennek magyarnak kell lennie, az alapanyagnak, a feldolgozásnak, a csomagolásnak.

A szakemberek szerint azért fontos a magyar termékek vásárlása, mert ezzel a magyar gazdaság erősödhet. Egy külföldi termék megvásárlásakor ugyanis 100 forintból csak 30 marad Magyarországon, míg magyar termék esetében ez 100 forintból 100.

Szerdán közölte az Eurostat legfrissebb becslését a háztartások tényleges fogyasztásáról az Európai Unió tagállamaiban. A mutató azt méri, hogy az egyes országok lakosai mennyi árut és szolgáltatást tudnak megvásárolni, az eltérő árszintek kiegyenlítése érdekében pedig vásárlóerő-paritáson számolnak.  A magyar adat 2024-ben sem mutatott érdemi előrelépést, az EU-átlagtól továbbra is jelentősen elmaradunk.