Óriási a szakadék Budapest és Kelet-Magyarország között: az élelmiszerárak azonosak, a fizetés 140 ezerrel kevesebb Szabolcsban

2020. június 3., 18:52

Szerző:

Hatalmas a szakadék az ország legkeletibb megyéje és a főváros között. Míg utóbbinál az átlagos nettó bér egy év alatt 7,7 százalékkal 316 ezer 968 forintra emelkedett,

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagfizetés 176 ezer 445 forint volt,

ami ugyan 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban, mégis annyi ott most a kereset, mint amennyi 10 éve volt Budapesten. De ez az emelkedés egyébként megfelel az országos átlagnak, mint az kiderül a KSH múlt héten közölt, legfrissebb adataiból. 

Szabolcsban a dolgozók majdnem 80 ezer forinttal kevesebb pénzt vihetnek haza az országos átlagnál. Egy évvel ezelőtt ez még "csak" 72 ezer forint volt, mint az Mfor.hu cikkéből kiderül.

Az adatok alapján a megye tényleges leszakadása még ennél is súlyosabb. Az alapélelmiszerek szabolcsi és budapesti árai között ugyanis például nincs ekkora differencia.

Ugyanazt a termékkört lényegében pont ugyanannyiért tudja egy szabolcsi dolgozó megvenni a helyi üzletben, mint egy budapesti a fővárosban.

Vagyis, értékét tekintve még sokkal nagyobb a keleti megye átlagos nettójának leszakadása a fővárosi viszonyokhoz képest, jegyzi meg a portál.

Ami a teljes ranglistát illeti, helycsere történt az első negyedévben a dobogón. Eddig Budapestet Győr-Moson-Sopron megye, majd Fejér megye követte. Most Komárom-Esztergom megye kitúrta a harmadik helyről Fejér megyét. Utóbbi régióban 251 ezer 734 forint volt az átlag, Komáromban pedig 255 ezer 154 forint. Ez a helycsere köszönhető annak is, hogy az idei első negyedévben Fejér megyében 7,5 százalékkal nőtt a nettó az előző év azonos időszakához képest, Komáromban ugyanezen időszak alatt 9,3 százalékos volt a növekedési ütem.

A ranglista másik végét nézve nem történt változás. A legkisebb nettót regisztráló Szabolcs megye előtt Békés megye áll 186 ezer 743 forinttal, előtte pedig 192 ezer 001 forinttal Nógrád megye.

Kedvező változásként is értékelhető, hogy egyre több megyében haladja meg az átlag a lélektani 200 ezer forintos határt.

Míg 2019 első negyedévében 11 megyében kevesebbet vihettek haza a dolgozók ennél az összegnél, mostanra ez a szám négy megyére mérséklődött. A legkisebb nettójú megyék sora még Borsod-Abaúj-Zemplén megyével egészül ki.

16:08

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.

2022. szeptember 27., 06:55

Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.