Újabb létszükség ára emelkedett az egekbe

Közel húsz százalékot nőtt az ára egy nap alatt.

2022. január 4., 16:14

Szerző:

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal emelkedett az európai gázár kedden a hétfői záróértékéhez képest – közölte az MTI.

Ennek oka, hogy már 15. napja fordított irányba, nyugatról kelet felé tart a gáz továbbítása a Jamal-Európa gázvezetéken és a meteorológusok előrejelzése szerint ismét téliesre fordul az időjárás Európa jelentős részén.

Az Oroszországból – Fehéroroszországon és Lengyelországon át – Németországig tartó közel 2 ezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken december 21-én állt le kelet felől a gáztovábbítás, majd ellentétes irányba indult el a gáz, Németország felől Lengyelországba. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

(Kiemelt képünk illusztráció: Sűrű füst egy olajfinomító felett. Fotó: Noyan Ylimaz / Science Photo Library via AFP)

Az MNB felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki a K&H Bankra, egyebek közt az állampapírok sajátszámlás értékesítésénél folytatott gyakorlata, az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikáció rögzítése, illetve a panaszkezelés és adatszolgáltatás terén feltárt hiányosságok, jogsértések miatt – jelentette be pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Októberben a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint augusztus-októberben 15-74 éves munkanélküliek száma 10 ezerrel, 174 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent – ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).