Inflációt meghaladóan emelkedhet a minimálbér jövőre

Egyjegyű infláció mellett kétjegyű minimálbéremeléssel számol a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, figyelembe véve az idei évben megélt rekord pénzromlást is.

2023. augusztus 9., 15:34

Szerző:

Hamarosan, azaz augusztus végén indulnak a tárgyalások a minimálbér évközi emeléséről, ami persze nem jelenti azt, hogy biztosan lesz emelés, az ugyanis a tárgyalásokon fog kiderülni.

Az idén 18 százalékos éves átlaginflációval számoló, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által képviselt munkaadók azt szorgalmazzák, hogy a bérekben inkább 2024-től ismerjék el általánosan az idei fizetésekből hiányzó részt – adott esetben egy 10 százalék közeli emeléssel, 5–6 százalékos infláció mellett –, addig is a kormány biztosítson célzott támogatást a leginkább rászoruló vállalkozásoknak – írja a 24.hu

A jelenlegi gazdasági környezetben abban nem lehet bízni, hogy átfogó adócsökkentéssel – például a szociális hozzájárulási adónál – kapjanak állami segítséget a kkv-k – vázolta a helyzetet a Dellában Perlusz László, a bértárgyalásokon az asztalnál helyet kapó VOSZ főtitkára.

A kis- és középvállalkozások körében romlott az üzleti hangulat és sok cég kezdi felélni a tartalékait. Nőtt a körbetartozások aránya az elmúlt időben, ami mindig bajt jelez – olvasható a cikkben. A forint árfolyamának hektikus mozgása sem javít a helyzeten, bár a mostani, 390 körüli szint közelebb áll az egyensúlyi árfolyamhoz a vállalkozások szempontjából, mint a korábbi erősebb, 370 körüli kurzus.

Az elszabaduló energiaárak sem javítanak a közhangulaton. Az októbertől induló új gázév közeledtével jó esélyt lát arra Perlusz László, hogy a korábbinál rendezettebb adminisztráció mellett, a normál piaci folyamatokhoz jóval közelebb álló árajánlatokat kapjanak a cégek, és a tavalyi 10–15-szörös áremelkedések után mindössze két-háromszoros növekedéssel kelljen számolniuk.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.