Kevés, de kiváló minőségű bor lesz idén
Gondok lesznek az idei szőlőterméssel. A gombafertőzések mellett a tavaszi fagy is megnehezítette a gazdák dolgát, ugyanakkor kiváló minőségű szőlőt tudtak szüretelni a gazdák.
„Az utóbbi évek egyik legkisebb termése lesz országosan az idei. Ugyanakkor ez borvidéktől is függ, a kunságin például jó termés van, de a borvidékek nagy részében nagyon alacsony a termés. Óriási volt a gombafertőzés és rengeteg kárt okozott a tavaszi fagy is egy-két helyen – mondta Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Jazzy Rádió Business Class című műsorában.
Hozzátette: sok helyen – például a Tisza vidékén – az aszály is súlyosbított a helyzeten.
Az eddigi adatok alapján egyes borvidékeken 50-60 mázsás termésátlagok lesznek, országosan pedig 70-80 mázsás termésátlagok várhatóak.
Mint mondta: mezőgazdasági szempontból az utóbbi évek nagyon nehezek voltak: kiszámíthatatlan időjárás, sok helyen a jégkár sújtotta a termelőket., mindezek mellett ráadásul a termelői költségek is elszálltak.
A minőség ugyanakkor kiválónak tűnik.
„Úgy gondolom, hogy nagyon jó, kiváló minőségű borokat lehetett készíteni idén. A 2023 egy nagyon jó minőségű, de kevés bort fog hozni”
– mondta Frittman.
A teljes adást itt hallgathatja meg.
(Egy mezőgazdasági munkás tisztítja a szőlősorokat a tokaji szőlőhegyen, 2007. július 09-én Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)