Hamarosan a kávé ára is elég lesz a reggeli vérnyomáshoz

A brazil aszály és a világon tapasztalható szállítási nehézségek miatt emelkedésnek indult az arabica kávéfajta ára. A szakértő szerint ennek hatásait mi is érezzük majd, mert Magyarország rengeteg brazil kávét importál.

2022. augusztus 31., 12:55

Szerző:

A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát az arabica kávé tezsi ki, amelynek fő termőterülete Brazília. Az országot sújtó aszály és a szállítási nehézségek miatt a kávé ára is drasztikusan emelkedni fog.

A természettel nem lehet zaccolni

„Természetesen, mint általában ilyenkor, mindig árnövekedésre számítunk” – mondta az InfoRádiónak Nezvál Máté, a 42 Coffee tulajdonosa, kávépörkölő-mester, kávészakértő.

Az aszállyal összefüggő terméskiesés akár évekre is visszavetheti a hozamokat ezeken a területeken, így ennek lesznek nagyobb hatásai, dacára annak, hogy Brazília a világ kávétermelésében már nem egyeduralkodó. A szakértő megjegyezte: feltehetőleg ez nálunk is érezhető lesz, hiszen hazánkba is rengeteg brazil kávé érkezik.

Az utóbbi hónapokban nagyon sok termék drágult,  és a kávé árában is várható növekedés, tekintettel arra, hogy Brazíliában aszály volt. A kávészakértő szerint „Brazília ilyen szempontból mindig is meghatározó trendteremtő volt”, mert megadta, milyen irányba tartsanak az árak.

A másik gondot a globális szállítási és az ellátási láncok fennakadásai jelentik, mert a kávét konténerekben szállítják Európába, és az ehhez rendelkezésre álló konténerek és hajók száma korlátozottá vált az utóbbi időben. 

(Kiemelt fotónk: Kávéval teli zsákokat számlál egy férfi egy ültetvényen, a Costa Rica-i Zona de los Santosban. MTI/EPA/EFE/Jeffrey Arguedas)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.