Januártól ismét lesz visszaváltási díj a fém, üveg és műanyag palackokra

Az egyszer használatos csomagolásokért egységesen 50 Ft-ot kap, aki visszaviszi, a többször használatos csomagolások visszaváltási árát a gyártók fogják meghatározni.

2023. szeptember 29., 18:51

Szerző:

Januárban indul a kötelező visszaváltási rendszer a meghatározott űrtartalmú fém, üveg és műanyag palackokra és dobozokra, a fogyasztóbarát megoldást a koncessziós társaság működteti majd a gyártók és kereskedők együttműködésével – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramon.

A visszaváltási díj 50 forint lesz egységesen az egyutas, azaz egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többutas, többször használható csomagolások esetében. A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken – írja az AgroInform

Raisz Anikó hangsúlyozta, cél a körforgás kialakítása, mindenki abban legyen érdekelt, hogy a termékek minél fenntarthatóbban készüljenek, már a tervezéskor minél fenntarthatóbb anyagokra építsenek, legyenek tartósak.

A körforgásos gazdaságot érintő intézkedések bevezetésére az európai uniós célértékek eléréséhez is szükség van. Például a települési hulladékoknál az újrafeldolgozási arányt 2030-ig meg kell duplázni. Ehhez szükség van arra, hogy minél hatékonyabban lehessen begyűjteni a hulladékot, és minél többet újra fel lehessen használni – fejtette ki az államtitkár.

(Kiemelt kép forrása: Pexels.)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.