Hiába a torlasz a Szuezi-csatornánál, öt százaléknál is többet esett a kőolaj ára

A befektetők attól tartanak, hogy visszaesik a kereslet. 

2021. március 25., 16:48

Szerző:

Több mint 5 százalékkal csökkent a kőolaj ára csütörtökön kora délután, annak ellenére, hogy a világ egyik fontos kereskedelmi útvonalának számító Szuezi-csatorna harmadik napja járhatatlan egy keresztbe fordult hajó miatt.

Röviddel 16 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára – 3,30 dollár (5,12 százalék) csökkenéssel – 61,11 dolláron állt. Eközben a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 3,59 dollárral (5,87 százalékkal) 57,59 dollárra esett.

A befektetők attól tartanak, hogy az elmúlt napokban több európai országban bevezetett szigorúbb megszorító intézkedések, valamint a koronavírussal szembeni oltóanyag-kiszállításában tapasztalható elmaradások a kereslet visszaesését eredményezik, aminek árcsökkentő hatása van.     

Más körülmények között a Szuezi-csatornán bekövetkezett hajóbalesetnek áremelő hatása lenne. A 193 kilométer hosszú csatornán halad át a tengeri világkereskedelem körülbelül 12 százaléka. A Szuezi-csatornán keresztül bonyolódik a világ olaj- és feldolgozott olajtermék szállításának 10-15 százaléka.

(Kiemelt kép: 168 archív)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.