Meg fog lepődni, milyen kevés a gyümölcsös Magyarországon

A szántóterület legnagyobb részén gabonaféléket termeltek.

2021. szeptember 14., 12:29

Szerző:

Az ország mezőgazdasági területének nagysága 2021. június 1-jén 5 millió 47 ezer hektár volt június 1-jén. Ennek 82 százaléka szántóként, 15 százaléka gyepként hasznosult, a szőlők és gyümölcsösök együtt a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították – írja az Infostart cikke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi összefoglalója alapján. A terület 1,7 százaléka gyümölcsös, 1,2 százaléka szőlő, míg a konyhakertek 0,1 százalékot foglaltak el.

A szántóterület legnagyobb részén gabonaféléket termeltek, az idei vetésterület több mint 2,4 millió hektár volt. A legnagyobb arányban őszi búzát és kukoricát vetettek, amit a teljes szántóterület közel 47 százalékán termesztettek az idén. A burgonyának és a cukorrépának egy évtizede csökken a szántóföldi vetésterülete. Burgonyát idén 7,2 ezer, cukorrépát 12,4 ezer hektáron vetettek.

A zöldségfélék és a szamóca termőterülete az előző évihez képest 3,3 ezer hektárral csökkent, amit leginkább a csemegekukorica vetésterületének közel 2,7 ezer hektáros visszaesése okozott. A zöldségfélék vetésterületi megoszlása lényegesen nem változott a tavalyihoz képest, idén is csemegekukoricát és zöldborsót vetettek a legnagyobb területen 34,6 ezer, illetve 21,1 ezer hektáron. Az utóbbi években az édeskömény bekerült a fontosabb termesztett zöldségek közé, 2021-ben 3,6 ezer hektáron vetették, nagyobb területen, mint a görögdinnyét.

(Kiemelt kép: Munkások dolgoznak egy meggyrázó gépen a HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. Csorvás határában lévő gyümölcsösében 2015. június 29-én. A Hunapfel területén mintegy hatszáz munkással és meggyrázó géppel szüretelik a főleg exportra szánt gyümölcsöt. Fotó: Rosta Tibor / MTI)