A GKI szerint jellemzően ott nincs extraprofitadó, ahol NER-cégek vannak

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint pont azokat az ágazatokat nem sújtja az extraprofit-adó, ahol tényleg kiemelkedő mennyiségű extraprofit van. Ezen ágazatok nagyrésze pedig a NER-hez köthető.

2022. június 8., 07:05

Szerző:

Az árbevétellel arányos adózott eredmény az elemzés szerint átlagosan 8,5 százalékos volt 2020-ban, ha csak a nyereséges szakágazatokat nézzük, akkor ez az érték 9,5 százalék. Ha az átlag feletti szintet tekintjük extraprofitnak, akkor az 581 szakágazat közül 189 közül mutatkozott ilyen, az átlag kétszeresét meghaladó érték pedig 28-nál volt kimutatható – írta a hvg.

A legnyereségesebb ágazatok rendre 30 százalék feletti eredményt értek el. Viszont ezen ágazatókból egyiknek sem kell aggódni az extrapofit-adó miatt, ugyanis nem tartozik a megadóztatni kívánt ágazatokhoz. A vasútépítésnél az árbevétellel arányos adózott eredmény 46,4 százalék volt, a gyógyszergyártásnál 40,7%, a veszélyes hulladék gyűjtésénél pedig 33,3 százalék. A GKI megjegyzi, hogy a legnagyobb profitot mutató út- és vasútépítés legnagyobb magyar vállalkozásai a NER-hez köthetők.

A GKI kitért arra, hogy a szerencsejáték ipar is kimaradt a különadókból, pedig az a turizmus szempontjából válságos évben is 35 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A vizsgált szakágazatok összességében 7100 milliárd Ft adózott eredményt értek el és 526 milliárd Ft nyereségadót fizettek be 2020-ban, méghozzá egy olyan évben, amikor a GDP közel 5%-kal csökkent.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tegnap 19:53

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: 0,8 százalékkal az euró, 0,7 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Az OPEC+ korábban tett ígéretének megfelelően napi 648 ezer hordóval növeli termelését augusztusban – jelentette be a kőolaj-exportáló országok szervezete csütörtökön a Bécsben tartott havi rendszeres online ülése után.