Ekkora adót fizet be Elon Musk 2021-ben

Nem hiába értékesítette a Tesla részvényeit. 

2021. december 20., 16:07

Szerző:

Elon Musknak idén komoly adószámlával kell szembenéznie – valószínűleg az Egyesült Államok történetének legnagyobb adószámlájával – írj a CNBC

„Azoknak, akik kíváncsiak, több mint 11 milliárd dollárnyi adót fogok fizetni idén”

– tweetelte a Tesla vezérigazgatója hétfőn.

Musk november eleje óta 14 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, miután egy Twitter-szavazáson megkérdezte követőit, hogy eladja-e a részvényei 10%-át. A szavazásra a válasz egyöntetű „igen” volt.

Bár a Tesla részvényei Musk Twitter-kérdése óta zuhantak, továbbra is hihetetlenül értékesek – a részvények 28%-kal emelkedtek az elmúlt évben.

Valószínű, hogy Musk egyébként is elkezdte volna az eladást, hiszen a Teslának hatalmas mértékű adót kell befizetnie. A részvények, amelyeket Musk 2012-ben kapott, jövő év augusztusában járnak le. Ahhoz, hogy lehívhassa őket, jövedelemadót kell fizetnie a nyereség után. Ezt a gyakorlatot azonban egyes politikusok bírálták, mint a megagazdagok adókulcsát.

A ProPublica szerint 2014 és 2018 között Musk 1,52 milliárd dollárnyi jövedelem után 455 millió dollár adót fizetett, annak ellenére, hogy vagyona 13,9 milliárd dollárral nőtt ebben az időszakban.

(Kiemelt képünk: Elon Musk, a SpaceX alapítója és főmérnöke beszél a Satellite 2020 konferencián Washingtonban, az Egyesült Államokban 2020. március 9-én. Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP)

 

Január végén, február közepén jelennek meg az SZJA-bevallások tervezetei, érdemes ezeket minden magánszemélynek megtekinteni – mondta Marjai Gyula adószakértő a Jazzy Rádió Business Class című műsorában.

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon. A forint a napi mintegy fél százalékos gyengüléssel együtt is egy százalékot meghaladó nyereségben áll a heti kezdéshez képest.