Ellentmondásos év

Várhatóan tovább lassul a gazdaság, élénkül a lakossági fogyasztás, emelkedik a reálbér, emellett nőnek a társadalmi különbségek – ezt jósolják a csütörtökön megjelenő 168 órának nyilatkozó elemzők 2016-ra. A kormány szerint viszont stabil növekedési pályán áll a magyar gazdaság.

2016. január 5., 10:23

– Idén csökken az uniós forráslehívás mértéke, és a feldolgozóipar is lassul majd. A járműgyárak csaknem teljes kapacitással dolgoznak, nem tudnak tovább növekedni olyan tempóban, mint a megelőző két évben – nyilatkozta a 168 Órának Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa szerint is lassulni fog a gazdaság. A magánszféra nem uniós forrásokhoz köthető része sem tud beindulni: a kormány ugyanis elriasztotta a jogbiztonságra számító befektetőket. A felső-középosztály helyzete javul, hiszen az szja-kulcs csökken, a gyerekkedvezmény pedig nő, és a lakásépítési támogatások kiterjesztése is főként őket segíti. Lesz valamennyi reálbér-emelkedés is, és így a fogyasztás növekedése várható. A társadalmi különbségek tovább nőnek.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.