Dolgoznak az szja-rendszer átalakításán: kedvezményeket szüntethetnek meg

Tavasz óta dolgoznak az szja-rendszer felülvizsgálatán – többek között ezt vállalta a magyar kormány az uniós források elküldése érdekében. Az szja-rendszer bonyolult és nagyon megterhelő a költségvetésnek, elképzelhető, hogy kivezetnek bizonyos adókedvezményeket.

2023. július 13., 12:59

Szerző:

A kormány ígeretet tett az Európai Uniónak az ország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulékok egyszerűsítésére. A Pénzügyminisztérium március óta dolgozik az ügyön, a tervek szerint a 3. negyedév végén közlik az eredményeket. A kormány vállalása szerint a munkacsoport által készített jelentésen alapuló törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé.

Jelenleg a személyi jövedelmeket ma számos kategóriában, eltérő szabályok mentén kezeli az adórendszer. A munkacsoport egyszerűsítési és konszolidációs megoldásokat keres, többek között nem hatékony kedvezmények megszüntetését is tervezi, csökkentve az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel igazságosabbá is téve a rendszert – foglalja össze a HVG360 cikkét a 24.hu.

2010 után több kedvezmény is felbukkant az szja-rendszerben, például a négygyerekes anyák kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, nyugdíj-előtakarékossági kedvezmény. 

A különböző kedvezmények megterhelik a költségvetést, a 2024-es terv szerint az állam jövőre összesen 630-665 milliárd forint szja-bevételtől esik el ezek miatt, ebből nagyjából 320 millió a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye. 

Az éves átlaginfláció a tervek szerint magasabb lesz a vártnál, ezért kiegészítő nyugdíjemelésre is szükség lehet, és erre érkezik még egy 2024-es emelés. A költségvetési hiányról pedig már jó ideje cikkezik a magyar sajtó, jelen állás szerint június végére összejött az egész évre tervezett 3900 milliárd forintos hiány 85 százaléka, pedig több megszorítást is bevezettek 2022 közepétől. 

(Kiemelt kép: illusztráció: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)