Kivérezteti a kormány a cementipart

Kormányzati öngól: a cementipar kivéreztetése komoly következményekkel járhat az építőiparban és még a paksi bővítésre is hatással lehet. 

2022. december 20., 12:48

Szerző:

A teljes magyar cementipart bedöntheti, ezzel pedig a teljes magyar építőipart is rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a kormány egy ránézésre is értelmetlen rendeletével. Ehhez tán már az is elég volna, hogy a cement hatósági ára a termelési költségeket se fedezi, de a termelőknek egy 2021-es kormányrendelet szerint még kiegészítő bányajáradékot is kell fizetniük, amennyiben a 2019-es nettó árbevételük meghaladta a 3 milliárd forintot, írja a 24.hu.

A cementhiány az építőiparra is komoly hatással lesz

A feltételek alapján jól behatárolható, hogy a kormány mely cégeket célozta intézkedésével: a három nagy magyar cementgyárat tulajdonló két külföldi céget, a váci és a beremendi cementgyárat tulajdonló, a német HedelbergCement és a Schwenk Zement közös tulajdonában levő Duna Dráva Cement Kft.-t és a királyegyházi cementgyár francia tulajdonosát, a Lafarge Cement Magyarország Kft.-t.

Tavaly júliusban lépett életbe az ársapka és az extraprofitadó ötvözetét nyújtó rendelet a Magyar Közlöny 2021/129. számában.  A jogszabály alapján a belföldön kitermelt, előállított homokra, kavicsra, cementre kiegészítő bányajáradékot kell fizetnie minden olyan gyártónak és termelőnek, amelynek 2019-es éves nettó árbevétele meghaladja a 3 milliárd forintot,  vagyis az árkülönbözetből származó bevételük 90 százalékát bányajáradékként havonta be kell fizetniük. A szabályok az importcementre nem vonatkoznak, vagyis egyrészt nem érik el azt, hogy valóban olcsó legyen a cement a piacon, mivel a külföldi termelők azt bármennyiért adhatják. Az importra ezen felül még a cement szállítási költségei is rárakódnak, melyek szintén nagyon megugrottak az üzemanyag-árrobbanás miatt.

A két cementgyártó vállalat szerint a kivéreztetésük a lehető legrosszabb időpontban történik, mert éppen tőkét kéne felhalmozniuk a karbonsemleges gazdaságra történő átállás finanszírozásához – a cement előállítása rendkívül karbonintenzív, ez pedig most eleve komoly plusz terhet jelent, mert most kifejezetten drágák a széndioxid-kvóták.

Tehát kormány valójában veszteséges vállalatokat sújt „extraprofitadóval", még ha azok veszteségességükből fakadóan nemhogy extra, de semmilyen profitot nem termelnek. A magyar cementipar összeomlásának pedig komoly tovagyűrűző hatása is lehet, hiszen cementből lesz a beton, beton nélkül meg nincs építőipar. A 24.hu cikke szerint ez még a kormány már ketyegő orosz hitelből finanszírozott presztízsberuházását, a paksi atomerőmű új blokkjainak építését is befolyásolhatja, mivel így ahhoz is külföldről kellhet majd beszerezni a cementet.

(Kiemelt képünk: A Lafarge Cement Magyarország Kft. királyegyházi cementgyára a cég közel kétmilliárd forint értékű környezetvédelmi célú beruházása átadásának napján, 2019. december 13-án. MTI/Sóki Tamás)