Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek

A gyümölcstermesztőknek nem kis problémákkal kell megküzdeniük.

2021. október 5., 12:26

Szerző:

Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben – tájékoztat az Agroinform. A következő években jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével számolhatunk. 

A gyümölcstermesztőknek a különböző problémákkal kell megküzdeniük a következő években és ez bizony nem ígérkezik könnyű feladatnak. Az Agroinform összegyűjtötte ezeket: 

  • Enyhe tél tavaszi fagyokkal – a legrosszabb kombináció, amivel egy gyümölcsfa találkozhat. Az éghajlatváltozás első áldozatai a mezőgazdaságban a gyümölcsfák: az enyhe telek nem csupán a kártevők tömeges áttelelését segítik, hanem a korai rügyduzzadással, rügypattanással érzékenyebbé teszik azokat a fagyokra is
  • Munkaerőhiány – ha van is termés, nincs, aki leszedje. A gyümölcságazatban jelentkező munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy csak a megfelelő számú kézi munkaerő hiánya miatt évente a gyümölcstermés mintegy 20 százaléka esik ki. A gépi betakarítás csak az ipari célra szedett termés esetében jöhet szóba, a friss piaci gyümölcsöket nem lehet géppel szedni
  • Öregedő ültetvények, öregedő gazdák – a hazai ültetvények jelentős része öreg fákból áll: a legutóbbi KSH-felmérés szerint a hazai gyümölcsültetvények összességének 41 százaléka legalább 15 éves
  • A gyümölcstermesztésben visszaszorulnak a háztáji és hobbikertészetek – a klímaváltozás a tavaszi fagykáron kívül számos más kárfajta kockázatát is megnövelte: a szokatlan nyári forróság és az intenzív, jéggel is járó nyári csapadékok előfordulásának megnövekvő gyakorisága szintén negatívan befolyásolja a termésátlagot.

Egy azonban biztosnak látszik: az  intenzív ültetvények telepítése jelentős befektetéseket igényel, a korszerű technológia árának pedig be kell épülnie a gyümölcs árába is. A munkaerőhiány a mezőgazdasági bérmunka költségeit szintén felfelé hajtja, amit ugyancsak érvényesíteni kell az árakban. Kijelenthető, hogy az olcsó gyümölcs korszaka végleg lezárulni látszik – derül ki az Agroinform írásából.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Napszámosok szedik a fáról lerázott őszibarackot a tiszadobi Mikef Kft. gyümölcsösében. Fotó: MTI | Balázs Attila)

 

Szinte nem változott a forint árfolyama péntek reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.