Bekeményítenek a bankok, egyre nehezebb lesz hitelhez jutni

Még hatályba sem léptek a szigorított szabályok, a bankok máris bevezettek olyan intézkedéseket, amelyek miatt egyre nehezebb lesz lakáshitelhez, fogyasztási kölcsönökhöz jutni.

2023. augusztus 7., 14:40

Szerző:

Nem csak drágák a lakáshitelek és fogyasztási kölcsönök, a bankok még a feltételeken is szigorítottak. A kamatok ugyan lassan, apróbb lépésekben elkezdtek csökkenni, de a következő hónapokban még nehezebb lesz kölcsönhöz jutni, bár a pénzintézetek arra számítanak, hogy a lakáshitelek iránt nő majd a kereslet – írja a 24.hu.

Még hatályba sem lépett az adósságfék-szabályok szigorítása, a bankok máris bevezettek olyan intézkedéseket, amelyek miatt egyre nehezebben jutnak hitelhez az igénylők. 

Júliustól kötelező is a szigorítás, hiszen változtak a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (JTM) vonatkozó szabályok.

A jövedelemhez képest magasabb arányú törlesztőrészlet a korábbi 500 ezer forintos nettó helyett már csak havi 600 ezer forint fölött érhető el.

– Írja a lap.

Aki ennél kevesebbet keres, legfeljebb az igazolt jövedelme felének megfelelő törlesztőrészletű hitelt kaphat, aki többet, az elmehet a havi jövedelem 60 százalékáig is. Feltéve persze, hogy ezt a bank is megengedi, hiszen a hitelbírálatnál ennél szigorúbb lehet, csak engedékenyebb nem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thomas Eisenhuth / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket. A kifizetésben érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

2023. szeptember 28., 20:41

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.