Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb lett a Richter negyedéves nyeresége

A gyógyszeripari vállalat 26,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el az év első három hónapjában.

2021. május 10., 07:14

Szerző:

Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb lett a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége az első negyedévben: a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 26,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 7,4 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, árbevétele pedig 0,4 százalékos csökkenéssel 140,9 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közölt gyorsjelentés szerint, írja az MTI.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján 147,9 milliárd forintos árbevétel vártak a befektetők a 2021. január-márciusi időszakra, ettől közel 5 százalékkal maradt el a bevétel. Az adózott nyereség is elmaradt az elemzők által várt 29 milliárd forinttól. A világjárvány hatásáról a jelentésben kiemelik: a vállalat továbbra is tőkeerős, szigorú vevői hitelpolitikája továbbra is hozzájárul ahhoz, hogy stressztűrő képességét a globális gazdasági kihívások időszakában is fenntartsa.

A jelentés idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki elmondta, hogy számos tényező alakította 2021 első három havi árbevételét: az előző év első negyedéve igen magas bázist képezett, a rubel veszített értékéből, elmaradt az influenzajárvány és a beteg-orvos kapcsolatok is korlátozva voltak. Mindezek eredőjeként a disztribútori megrendelések alacsonyabb szinten alakultak az év első pár hónapjában.

A gyógyszergyártás árbevétele 3,9 százalékkal 112 milliárd forintra csökkent, és a nőgyógyászat árbevétele is 5,8 százalékkal elmaradt a bázisidőszakban elérttől, 39 milliárd forintot tett ki. Az Oroszországban, Ukrajnában, az egyéb FÁK-régió legtöbb piacán, valamint Kínában és az Egyesült Államokban visszaeső nőgyógyászati árbevételt nem tudta ellensúlyozni a Latin-Amerikában, egyéb országokban és Kelet-Közép-Európában emelkedő értékesítés - írták.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 7,5 százalékkal csökkent, elsősorban a bázisidőszaki, világjárványhoz kapcsolódó felvásárlások következtében. A Richter termékek kiskereskedelmi forgalma jelentősen, 13,0 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló adatok alapján. A cég a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel az 5. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

(Kiemelt kép: MTI | Czeglédi Zsolt)