Odacsap a kormány az Airbnb-nek, korlátoznák a magánlakásokban kiadható vendégéjszakák számát

2020. július 7., 19:44

Szerző:

Szakmai körökből értesült úgy a portfolio.hu, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó terveket. A portál emlékeztet, már jó ideje a levegőben volt a szigorítás. A most elfogadott javaslat alapján:

éves szinten 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között 30 napra korlátoznák

a rövid távú lakáskiadást. A lépés egyértelműen a piacvezető, magánlakások rövidtávú kiadására specializálódott weboldal/mobilalkalmazás, az Airbnb ellen irányul.

 

 

A részletszabályok egyelőre nem ismertek, azok a Magyar Közlönyben fognak megjelenni. Mint írják, a javaslatcsomag elfogadásával egy lépésnyire került Magyarország attól, hogy korlátozva legyen a turizmus egy jelentős része.

Budapesten az AirDNA (Airbnb adatbázis) adatai szerint 2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben. Ebben azonban még nincsenek benne a más oldalakon, például booking.com-on keresztül létrejött foglalások.

Az Airbnb kritikusai szerint azonban a weboldal működése számos hátránnyal jár. A magánlakáskiadók Airbnb-bevételük jelentős részét eltitkolják az adóhatóság elől, miközben rájuk nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint a vendéglátó vállalkozásokra. Ráadásul a rövidtávú lakáskiadás az egekbe emeli az ingatlan-, és albérletárakat, továbbá tönkreteszi a hagyományos szállodákat, panziókat.

 

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.