Adókedvezményt kaphat, aki a vírushelyzet miatt anyagi gondokkal küzd

A kérelem is illetékmentes, a könnyítéshez mindössze két dolgot kell igazolni.

2021. június 16., 09:32

Szerző:

A járványra való tekintettel újabb fizetéskönnyítést kapnak a nehéz helyzetben lévő családok és vállalkozások - jelentette be Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adókedvezmény két változatban lesz elérhető: ötmillió forintig igénybe vehető 12 havi részletfizetés vagy hat havi fizetési halasztás is kérvényezhető. További engedmény, hogy az említett lehetőségek mindegyik adófajtára vonatkozóan igénybe vehetőek késedelmi pótlék felszámítása nélkül. A kérelmet minden magányszemély, egyéni vállalkozó és cég is benyújthatja.

A fizetéskönnyítési rendszer koronavírusra specializált méltányosságát idén év végéig kell kérelmezni, az eljárás abszolút illetékmentes. A dokumentumhoz csatolni kell egy igazolást arról, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, illetve a mérséklés kérvényezésénél azt, hogy a tevékenység a veszélyhelyzetre visszavezethető okok miatt lehetetlenülne el.

A járvány kapcsán létrejött adókedvezmény kérelmezési lehetősége 2020 tavaszán kezdődött meg, segítségével az adóhivatal több mint 680 millió forintnyi adót engedett el a tavalyi évben. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)