A Sbebank csődje miatt más bank is veszteséges lett

Jelentős növekedés, de veszteség jellemezte a magyar Erste Bank első negyedéves teljesítményét a bank vezérigazgatója szerint.

2022. május 4., 13:32

Szerző:

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a társaság sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vállalati üzletág az új üzlet szempontjából történetének legjobb teljesítményét mutatta fel, a bank éves előrejelzését viszont nagy bizonytalanság övezi. A Sberbank csődje miatt 7 milliárd forintot fizetett be az OBA-nak az Erste, a teljes szektor eredményét ez 75 milliárd forinttal terheli – írta meg a Portfolio

A bevétel csak minimálisan csökkent a tavaly ilyen korihoz képest, a 2021 eleji 46,4 milliárd forintról 46,1 milliárdra, azonban a működési kiadások a tavalyi másfélszeresére, 21,1-ről 31,9 milliárd forintra nőttek. Ez az a pénz, amit az OBA azért gyűjt a pénzügyi szolgáltatóktól, hogy ha hasonló összeomlás lenne, mint most a Sberbanknál volt, akkor tudják kártalanítani azokat, akiknek pénzük bentragadt.

Összesen 9,4 milliárd forinttal nőtt az összeg, amelyet az Erste az OBA-ba befizetett az év elején.

Az év elején összesen 1,9 százalékkal kevesebb új lakossági hitelt folyósított a bank, mint 2021 első három hónapjában. A csökkenést az magyarázza, hogy a Babaváró hitel iránt 21,9 százalékkal csökkent a kereslet. A lakáshiteleknél 15, a személyi kölcsönöknél pedig 33,9 százalékos növekedést mértek. A vállalati üzletágban eközben 7,5 százalékkal nőtt a kötvény- és hitelállomány.

Harmati László vezérigazgató-helyettes ismertette:  a lakossági üzletágban valamivel gyengébb évet zártak az egy évvel korábbinál, a befogadások és a folyósítások közötti rés jelentősen megnőtt (leginkább a zöldhitel miatt),a jelzáloghitelek kihelyezése 15%-kal nőtt, a babaváró hitelé 22%-kal csökkent, a személyi kölcsöné 34%-kal nőtt, a mikrohiteleké 7%-kal emelkedett az Ersténél, a digitálisan aktív ügyfelek aránya a 2020-as záró 54%-ról 63%-ra emelkedett.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. első embere elmondta: az első negyedév izgalmas időszak volt a pénz- és tőkepiacokon, az ügyfelek elsősorban devizakereskedelemmel és a hazai részvénypiacon használták ki a piaci turbulenciát, az értékpapír-penetráció és a rendszeres megtakarítások növelése egyaránt célkitűzés az Ersténél, utóbbit egészen apró összegekkel is el lehet kezdeni, aránya 4,2% a teljes portfólión belül, két év múlva terveik szerint 10%-hoz fog közelíteni, az Erste által felvásárolt Random Capitalen keresztül az online számlanyitások száma minden korábbi várakozásukat felülmúlta, az átjárás a két brókercég között megkezdődött, a teljes összevonást az informatikai átállás befejeztével, később tervezik, a privátbankjuk már 816 milliárd forint kezelt vagyonnal a második helyen áll Magyarországon.

 

(Kiemelet kép: A SBERBANK fiókja Újpesten, az Árpád út 56-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László)