A moratóriumban lévők nagy része kényelmi okokból vették igénybe a moratóriumot

Százezreket érint a hitelmoratórium meghosszabbítása.

2021. október 22., 06:16

Szerző:

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget. Ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt másfél évben a moratóriumban lévő ügyfelek közül körülbelül 350 ezren vettek fel új hitelt – mondta el a VG-nek adott interjúban Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MTI szemléje alapján.

A jegybank egyébként továbbra is szorosan monitorozza a moratórium hosszabbítása körüli folyamatokat, mert ez egy százezreket érintő, érzékeny téma.

Ugyanakkor még számos más feladata is van a jegybanknak például a különböző zöldprogramok ösztönzése, illetve a digitalizáció támogatása, amely a készpénzállomány visszaszorításában is nagy szerepet játszhat. Ez utóbbival kapcsolatban az alelnök kiemelte: a

PIN kód nélküli vásárlás limitének 15 ezer forintra emelése például abszolút bevált, így felmerülhet, hogy esetleg még magasabb limitet határozzanak meg.

Az MNB emellett kiemelten figyeli a határon átnyúló szolgáltatást kínáló bankokat is, amelyek felügyeletéhez újabb eszközöket is kaphat – áll az interjúban.

(Kiemelt kép: Húszezer forintos bankjegy Fotó: Attila Kisbenedek / AFP)

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.