A kormány megsüketült Audi-ügyben

Az Orbán-kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint ígérte, és egy nemzetközi szerződéssel sem törődve csökkenti a hatósági, illetve civil kontrollt. A Fidesz nem akar átláthatóságot, és kiemelt beruházással növeli a korrupció veszélyét - közölte lapunkkal az LMP.

2011. február 14., 19:43

Az Orbán-kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az Audi gyárbővítését, amely a különleges elbánás mellett húszmilliárd forint állami támogatást is kap. Ez egy új munkahelyre vetítve 11,1 millió forint, miközben Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kedden még azt mondta: munkahelyenként 5 millió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.

Az LMP már több alkalommal kezdeményezte az előző parlamenti ciklusban elfogadott kiemelt beruházási törvény visszavonását, mert az utat nyithat a sukorói kaszinó-ügyhöz hasonló, korrupciógyanús esetekhez. A kiemelt beruházási státusz a hatósági engedélyezés leegyszerűsítését, az érintett állampolgárok és civil szervezetek részvételének drasztikus csökkenését eredményezi – ez pedig ellentétes a hazánk által is aláírt Aarhusi egyezménnyel. Mindez rendkívül kockázatos egy olyan gyár esetében, amelynek megépítésével európai jelentőségű természeti értékek semmisülnek meg. Ez aligha szolgálja az ország érdekeit. A kormány az átláthatóság kapcsán mellébeszél; a gyakorlatban ugyanis semmit sem tesz a politika és a gazdaság közérdeket sértő összefonódása ellen.

Az Orbán-kormány programjában vállalta, hogy „a környezeti szempontokat is integrálja a nemzeti fejlesztéspolitikába”, ugyanakkor a jelek szerint az iparfejlesztési szempontokat folyamatosan a természetvédelem és az életminőség elé helyezi. Az LMP javaslatait követve a 20 milliárdos állami támogatásból - kis- és középvállalatok támogatásával, zöld munkahely-teremtési programokkal - olyan állások jöhetnének létre, amelyek nem csökkentik hazánk természeti tőkéjét. A kormány ezt láthatóan nem érti, a kabinet egyszerűen megsüketül, ha 21. századi kihívásokról és javaslatokról van szó - közölte az ökopárt a 168 Óra online-nal.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.