A forgalmazónak kötelessége kiszűrni a dioxin-mérgezést

Mint ismert, a szakminiszter a múlt héten átmenetileg korlátozta a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús és húskészítmények, valamint az élő sertés felhasználását és forgalmazását.

2011. január 24., 19:10

Magyarország felülvizsgálja, és ahol szükséges módosítja azokat a korlátozó intézkedéseket, amiket a német dioxinbotrány kapcsán hozott meg – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ma Brüsszelben, az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek délelőtti találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

A február 28-ig érvényes miniszteri határozat értelmében minden élelmiszer-vállalkozó, aki közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó, friss, vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve élő sertést hoz Magyarország területére, köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes hatóságnál.

A határozat azt is rögzíti, hogy valamennyi élelmiszer-vállalkozó saját költségén köteles megvizsgáltatni a 2010. november 12. után beérkezett német származású friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt, illetve a Németországból származó élő sertésből származó húst dioxintartalmát. A termék csak akkor hozható forgalomba, illetve dolgozható fel - a német minta szerint elrendelt vizsgálat alapján -, ha az illetékes magyar hatóság laboratóriumi ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult - írta a

Világgazdaság Online.

Az intézkedés módosítására valószínűleg azért kerül sor, mert a korlátozásokat az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, John Dalli aránytalannak tartotta.

Szerdán közölte az Eurostat legfrissebb becslését a háztartások tényleges fogyasztásáról az Európai Unió tagállamaiban. A mutató azt méri, hogy az egyes országok lakosai mennyi árut és szolgáltatást tudnak megvásárolni, az eltérő árszintek kiegyenlítése érdekében pedig vásárlóerő-paritáson számolnak.  A magyar adat 2024-ben sem mutatott érdemi előrelépést, az EU-átlagtól továbbra is jelentősen elmaradunk.