22 éve nem emeltek ekkorát az irányadó dollárkamaton

A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően nagyot emelt az irányadó dollárkamaton.

2022. május 4., 20:40

Szerző:

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi jegybankrendszer, a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 1,00 százalékra emelte meg az irányadó dollárkamatot májusi monetáris politikai ülésén.

A Fed monetáris döntéshozó testülete a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) egyhangúlag határozott a kamatemelés 22 éve, 2000 óta a legmagasabb, 50 bázispontos mértékéről. Az előző kamatdöntő ülésen a Fed 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Mol hosszú lejáratú adósság-kötelezettségeinek osztályzatára érvényes kilátást pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a magyar olaj- és földgázipari cég befektetési ajánlású, BBB mínusz szintű besorolását.

Csütörtökön övön aluli ütést kaptak a kormánytól azok, akik nem állampapírba tartják a megtakarításukat. A jövőben ugyanis 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is meg kell fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után – derül ki a Magyar Közlönyben szerda este kiadott kormányrendeletből.