750 millió dollárt ad a Globális AIDS Alapítványnak Bill Gates

Összesen hétszázötven millió dollárral segíti a súlyos anyagi gondokkal küzdő Globális AIDS Alapítvány munkáját Bill Gates, és a világ kormányait is arra buzdítja, hogy támogassák az emberéletekért vívott harcot.

2012. január 27., 06:17

"Nehéz gazdasági időket élünk, de még ilyenkor sem engedhetjük meg magunknak, hogy ne segítsük a világ legszegényebbjeit" - mondta a Microsoft társalapítója a szerdán kezdődött 42. Davosi Világgazdasági Fórumon.

Az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet finanszírozó világalap két nappal ezelőtt jelentette be, hogy a szervezet vezetője, Michel Kazatchkine távozik hivatalából az alapítvány pénzének nem megfelelő felhasználása miatt, illetve a támogatások visszaszorításáért kapott kritikák miatt.

A genfi székhelyű szervezet finanszírozza a HIV és az AIDS elleni nemzetközi küzdelem nagyjából negyedét, valamint a tuberkulózis és a malária megfékezését célzó törekvések legnagyobb hányadát. A közelmúltban azonban bizonyos megszorításokra kényszerült, és tavaly bejelentette, hogy 2014-ig nem fog újabb anyagi támogatásokat adni.

A Bill & Melinda Gates Foundation most 750 millió dollárral segíti a szervezet munkáját. Tízéves fennállása óta a Világalap eddig 650 millió dollárt kapott Gates alapítványától.