500 000 fős tüntetés a fővárosban

Szombaton déli 12 órás kezdettel közel félmillióan vonultak ki a szakszervezeti szövetség felhívására, tiltakozni a kormány által tervezett – és már részben bevezetett – megszorítások ellen. A jó hangulatú, békés tüntetést egy körülbelül 500 fős anarchistákból álló csoport zavarta meg.

2011. március 27., 16:17

Szerző:

David Cameron konzervatív-liberális koalíciós kormánya a közszolgálatban dolgozók, mintegy 9%-os leépítését tervezi a hatalmasra – 11%-ra – duzzadt államadósság csökkentése érdekében. A Trade Union Congress (kb. Szakszervezetek kongresszusa) a Westminstertől a Hyde Parkig zajló felvonulást hirdetett meg, amelyen több százezer, egyes adatok szerint negyed millió, más adatok szerint akár félmillió ember vett részt szombat délután. Ezrek érkeztek vonattal, busszal, autóval az ország minden pontjáról, hogy csatlakozzanak a Londonban tartott megmozduláshoz. Tanárok, rendőrök, ápolónők, tűzoltók, köztisztviselők tiltakoztak saját munkájuk megszüntetése ill. leépítése ellen.

„One solution – revolution!” – skandálták. (Az angolul rímelő szlogen jelentése: Egy megoldás – forradalom!)
Nem kímélték a felvonulásra kirendelt 4500 rendőrt sem, akiknek azt kiabálták: „Your job is next!”, vagyis, a „következő állás a tiéd lesz” (értsd: amit leépítenek).


A szakszervezeti zászlókkal és különféle üzeneteket tartalmazó táblákkal felszerelkezett tömeg a több órás menet után a Hyde Parkba érkezett, ahol a Munkáspárt vezetője, Ed Miliband beszélt a demonstrálókhoz, ellenezve a kormány által tervezett „brutális” megszorítások mértékét. „Nem kisebbségként állunk itt, hanem a többség képviseletében” – mondta. A hallgatóság megtapsolta.


A jó hangulatú felvonulást azonban megzavarta néhány anarchista csoport. A pár száz fős csőcselék láthatólag szervezetten és összehangoltan, váratlanul törni-zúzni kezdett a város különböző pontjain. Bankok, üzletek, autószalonok ablakait törték be, KRESZ-táblákkal dobálták a rendőröket és festéket öntöttek rájuk.

A rendőrség könnygázzal válaszolt. A végeredmény: 211 huligán került őrizetbe, 84 civil és 31 rendőr sérült meg.

A felvonulás után a szakszervezeti vezetők és Ed Miliband is elítélték az erőszakot, amely „szégyent hozott Nagy-Britanniára”.

További cikkeket olvashat Nagy-Britanniáról az

angolosan.huweboldalon.