12 tagállam helyreállítási tervét már elfogadta az Európai Unió

Az EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából részesülnek a tagállamok a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk helyreállításához.

2021. július 13., 16:22

Szerző:

Az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) kedden elfogadta 12 tagállam helyreállítási tervét – írja az MTI. A 27 tagállam közül első körben Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia és Spanyolország igényét fogadták el vissza nem térítendő támogatásokra és hitelekre vonatkozó, maximum 13 százalékos előfinanszírozást engedélyező megállapodások aláírására.

A további kifizetéseket attól tették függővé, hogy a nemzeti kormányok teljesítik-e a zöld és digitális reformokra vonatkozó kötelezettségvállalásokat, valamint az elköltött támogatások megfelelnek-e az EU által előre meghatározott céloknak.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a testület keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a Bizottság a lehető leggyorsabban el fogja bírálni azon tagállamok helyreállítási tervét, amelyek már hivatalosan benyújtották azt, és további párbeszédet folytat azokkal a tagországokkal (Bulgáriával és Hollandiával), amelyek még nem véglegesítették terveiket.

Újságírói kérdésre válaszolva Dombrovskis elmondta, az Európai Bizottság még nem fejezte be a magyar terv értékelését, de folyamatos kapcsolatban áll az illetékes magyar hatóságokkal, és a határidő kéthónapos meghosszabbításának elfogadását fogja kérni tőlük.

„Az uniós bizottság minden tagállammal együttműködik annak érdekében, hogy nemzeti helyreállítási tervei megfeleljenek a közös célkitűzéseknek és az uniós jogszabályoknak”

– jelentette ki az ügyvezető alelnök.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és digitális átállás, az intelligens és fenntartható növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió, de ugyancsak fontos terület az ipar dekarbonizációja, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizációja és a munkaerő átképzése.

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére. A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást. Ez alól kivétel, ha a tagállam és a Bizottság a döntési határidő elhalasztásáról állapodott meg. 

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)