Vigyázat: a csalók már a hitelekkel is megpróbálnak átverni

Százezrekkel verhetnek át bárkit, ha nem óvatos.

2024. augusztus 23., 13:07

Szerző:

A rendőrség osztotta meg azt az esetet, amelyben egy középkorú veszprémi nő az egyik közösségi portálon bukkant egy hitelnyújtási hirdetésre. Egy korábbi hitele kiváltása miatt felvette a kapcsolatot a megadott elérhetőségen, a hirdetés mögött azonban csalók álltak – írta a police.hu.

Százezrekkel verték át a csalók

A veszprémi hölgy egy közösségi oldalon látta meg a promóciót, és egyből kapcsolatba lépett a hirdetővel, akitől ötmillió forint kölcsönt igényelt 60 hónap futamidőre. A hölgynek nem volt furcsa az eljárás, és mivel az átlagos banki hitelénél

jóval kedvezőbb feltételekkel találkozott, el is utalt 12 ezer forint ügyintézési és 249 ezer forint biztosítási díjat.

A csalók étvágya egyre nagyobb lett, és további közel 400 ezret kértek egyéb költségekre. Ez azonban már gyanús lett a nőnek is, és nem utalta el a pénzt.

A rendőrség szerint elővigyázatosnak kell lenni a közösségi médiában terjedő ajánlatokkal.

„Menjen biztosra, és ne feledje, hitelt csak pénzintézetektől vagy hivatalos hitelnyújtó cégektől vegyen fel! A közösségi oldal sok mindenre jó, de ilyen tevékenységre nem”

– figyelmeztetnek. Az internetes hirdetéseket érdemes fenntartással kezelni, és utánanézni azoknak a cégeknek, amelyek az átlagosnál olcsóbb előfizetéssel vagy hihetetlenül hangzó ajánlatokkal kecsegtetnek.

A linkekre is vigyázni kell, amiket ismeretlenek küldenek

Korábban is történt hasonló eset, amikor egy tolnai férfi előfizetett egy online pénzügyi tanfolyamra. Ezután ismeretlenek azzal keresték meg, hogy az előfizetéssel nyert 850 ezer forintot, amit szeretnének neki kiutalni, majd kapott tőlük egy linket a tranzakcióhoz. A linket megnyitva azonban nem pénz érkezett a számlájára, hanem milliókat veszített, ugyanis tudtán kívül telepítette az Anydesk alkalmazást.

Innentől kicsúszott a kezéből a bankszámlái feletti rendelkezés lehetősége. A csalók összesen 4 millió forintját utalták el két különböző számlájáról, ráadásul egy lekötött összeget is felszabadítottak. A rendőrség figyelmeztet, hogy idegenektől érkező linket soha ne nyissunk meg, és ne telepítsünk az eszközeinkre távoli elérést biztosító programot.

(Forrás: annapictures via Pixabay)