Magyarország nagyobb partnere Németországnak fegyverfelvásárlásban, mint az USA

Amerikának nincs is nagy szüksége rá, hiszen a németek náluk gyártják a fegyvereket, amiket amerikaiként adnak el.

2021. augusztus 31., 10:51

Szerző:

A Német Gazdasági Minisztérium által közzétett beszámoló szerint 22 millió euró értékben kötött meg fegyvereladásra szóló szerződéseket más országokkal 2017 október óta. A fegyverkiviteli engedélyek fő címzettje pedig Magyarország, majdnem 3 milliárd euróval ezzel megelőzve az USA német fegyverexportját.

A fent említett összeg még nem a leszállított fegyverek értékét mutatja, hanem, hogy a jövőre nézve mekkora fegyverszállítmányra adnak exportengedélyt. Exportengedélyek lehetővé teszik, azt, hogy a felvásárló állam továbbadhassa egy harmadiknak. A 10 legnagyobb felvásárló között akadnak olyanok is, akik sem EU-s, sem NATO tagállamok, mint például Algéria (2 milliárd euró) , Egyiptom (1,88 milliárd euró), Katar (720 millió euró). A német kormány exportengedélyt hagyott jóvá Pakisztán, Indonézia és India számára is.

A minisztérium azután hozta nyilvánosságra az adatokat, hogy a Bundestag egyik képviselője, a baloldali Sevim Dagdelen kikérte azokat. A török származású Dagdelen a fegyvereladás kritikusai közé tartozik, és kifejezetten a fejlődő országoknak való eladást ellenzi, mert mint mondja: ez olyan, mintha benzint öntene a meglévő konfliktusokra.

A fejlődő országok miatt nőtt meg a fegyverek iránti kereslet

A 2009-2013 és 2013-2017 közötti időszakokat vizsgálva 1,8 milliárd euró értékben adtak el fegyvert fejlődő országoknak. Ez az összeg a mostani periódusban duplázódott: 3,26 milliárdra. Számszerűsítve, míg az előző periódusban a teljes eladás csupán 7,2 százaléka ment nekik, ez most majdnem 15 százalékra nőtt.

(Kiemelt kép: Illusztráció Fotó:Toxic Player/unsplash)