Hangokat hallott a támadás előtt a rendőrgyilkos

Egyre több részlet derül ki a rendőrgyilkosságról és annak elkövetőjéről.

2023. január 13., 14:19

Szerző:

Hangokat hallott, ezért törhette rá az ajtót a felette lakóra az a zavart viselkedésű férfi, aki csütörtök éjjel gyilkolt meg egy rendőrt az újbudai Lecke utcában – tudta meg a Telex.

A lap úgy tudja, a 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli férfi már szerda este megpróbálta agresszíven rátörni az ajtót szomszédjára, de akkor nem sikerült neki. A portál információi szerint a férfi csütörtök este hét óra körül körbejárta a négyemeletes házat, és mindenkihez becsengetett.

„Nem látjátok, mi történik itt? Nem lakik itt senki?” – üvöltötte aggresszíven a férfi, aki eközben többször mutatott a szemközti házakra, sötét utcára; mondta a Telexnek az egyik informátor. A 30 éves férfi láthatóan zavart állapotban volt, de aztán elcsendesedett. Majd pár órával később, este tíz óra körül rátörte az ajtót a fölötte lakó szomszédjára, hogy megmentse őt, de nem tudni, mitől, mert teljesen csendes volt a ház.

Ahogyan arról beszámoltunk, a férfit intézkedés alá vonták, ezt követően támadt rá a rendőrökre egy késsel. Ekkor szúrta meg Baumann Péter főtörzsőrmestert is, aki a kórházba szállítást követően belehalt a sérülésébe. Az őrjöngő férfit végül az egyik járőr lőtte lábon és tette ártalmatlanná.

Ügyészség: mindhárom rendőrre rátámadt

A Központi Nyomozó Főügyészség kiadott közleménye szerint a bilincselés közben támadt rájuk a 35 éves férfi, aki ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során a férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőrökre támadt és annak érdekében, hogy őket megölje, mindhárom rendőrt megszúrta.

A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt szívtájékon érte az egyik szúrás, aki az elszenvedett sérülés miatt életét vesztette.

Családja, munkatársai gyászolják

„Mélyen meg vagyunk rendülve, nemcsak mi budapesti rendőrök, hanem az egész ország rendőrsége. Ma hajnalban elveszítettük kollégánkat, társunkat, barátunkat. Baumann Péter mindössze 29 éves volt. A fájdalom, a döbbenet leírhatatlan.”

– olvasható a BRFK Facebook-oldalára feltett megemlékezésben. Mint írják: Baumann Péter rendőri tanulmányait 2012-ben kezdte a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolában, 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába. Járta a ranglétrát: 2018. decemberében járőrvezető, fél évre rá járőrparancsnok beosztásba került. Utána körzeti megbízottként dolgozott. Imádta, amit csinált, helytállását vezetői is elismerték. Teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott, ez is bizonyítja szakmai elhivatottságát.

Hozzátették: a Budapesti Rendőrfőkapitányság összes objektumában 13 órakor felsírnak a szirénák, így búcsúznak a budapesti rendőrök Pétertől.

A hősi halált halt rendőrről bajtársai és parancsnokai a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon pénteken 17. 00-kor gyertyagyújtással emlékeznek meg.

(Kiemelt kép: Rendőrök és mentők Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 12-én éjjel. Fotó: MTI/Mátyus Tamás)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.