Életfogytiglant kapott a rasszista tömeggyilkos

Életfogytiglant kapott a buffalói lövöldöző, aki tíz fekete embert lőtt le egy szupermarketben.

2023. február 16., 11:49

Szerző:

Életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték azt a 19 éves Payton Gendront, aki Buffalo egyik üzletében meglőtt 13 embert, amelyből tízen meghaltak. Gendron 25 vádpontban vallotta magát bűnösnek, többek között gyilkosságban és gyűlöletből elkövetett terrorizmusban – írta a CNN.

Az ítélethirdetés előtt az áldozatok hozzátartozói közül többen felszólaltak, egy pedig megpróbált nekifutni a gyilkosnak, de a biztonságiak megállították. Legötbben nyilatkozatukban arról beszéltek, hogy Gendron semmit sem tud a feketékről és csak az internetet olvasottak miatt gyilkolt. „Azon a napon ez a terrorista úgy döntött, hogy egy fekete ember élete semmit sem jelent... Bármilyen büntetést is kap, az soha nem lesz elég” – mondta az egyik áldozat családtagja. Gendron az egyik áldozat hozzátartozójának nyilatkozatán elsírta magát. A tíz meggyilkolt ember mindegyike fekete volt. 

Payton Gendron a nyilatkozatok után azt mondta, hogy „Azért lőttem és öltem meg embereket, mert feketék voltak. Most visszatekintve nem tudom elhinni, hogy tényleg megtettem (...) Elhittem, amit az interneten olvastam, és gyűlöletből cselekedtem. Tettemet már nem tudom visszacsinálni, de bárcsak megtehetném. Nem akarom, hogy bárkit is az én tettem inspiráljon.” 

Susan Eagan bírónő a döntése kihirdetésekor azt mondta: „Nem lehet kegyelem, nincs megértés, nincs második esély.”

Gendron 2022 májusában több mint 320 kilométert vezetett, hogy végrehajtsa a támadást, amit rasszista indíttatású, erőszakos, szélsőséges cselekményként vizsgáltak. A 13 lelőtt ember közül a 11 fekete volt. a megöltek között volt egy férfi, aki süteményt vásárolt a fia születésnapjára, és egy nő, aki bevásárolni indult, miután meglátogatta férjét egy idősek otthonában. A katonai felszerelésbe öltözött támadó a buffalói Tops Friendly Market parkolójába hajtott be – egy olyan területre, ahol a rendőrség szerint előző még nap „felderítést" végzett -, és elkezdte élőben közvetíteni az ámokfutását.

Egy biztonsági őr több lövést adott le rá, de a fegyveres golyóálló mellénye megállította az egyiket, amely eltalálta őt. Ezután megölte az őrt, majd végigment az üzleteken, és más emberekre is tüzet nyitott. A szemtanúk borzalmas jelenetekről számoltak be. „Olyan, mint egy rémálom... az ember látja ezt a tévében, hall róla a tévében... de soha nem gondoltam volna, hogy én is köztük leszek" – mondta az egyikük. 

(Kiemelt kép: Kamala Harris amerikai alelnök és Doug Emhoff a New York állambeli Buffalóban történt tömeges lövöldözés helyszínénél 2022. május 28-án. Fotó: Geoff Robins / AFP)