Egyre több az alvilági leszámolás Marseille-ben

Egy éjszaka alatt három férfit öltek meg, különböző módszerekkel. 

2021. augusztus 24., 09:54

Szerző:

Egyre több embert ölnek meg a dél-franciaországi Marseille-ben, kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos alvilági leszámolásokban. Szombatról vasárnapra virradóra három, 25 és 27 év közötti férfi halt meg. Egyikük bennégett egy autóban. A másik két áldozathoz hasonlóan, az ő személye sem volt ismeretlen a rendőrség előtt, a férfi már tizenkétszer volt elítélve.

Az év eleje óta 15 ember halt meg különféle leszámolásokban. De a jelenség nem új keletű: 2020-ban 12, 2018-ban 22, 2016-ban 29 ehhez hasonló haláleset történt. A régió több városában jelen lévő bűnözői hálózat felszámolásához Marseille szocialista polgármestere többször is segítséget kért az államtól. 

„A bűnözői hálózatok felszámolása, a bűnözés elleni küzdelem, a fegyver- és kábítószer-kereskedelem megállítása az állam feladata. Marseille-ben úgy lehet Kalasnyikovot venni, mint csokoládés croissant-t” –  mondta, Benoit Payan Marseille polgármestere. 

Tavaly februárban a belügyminiszter három év alatt 300, vagyis évente 100 rendőr átcsoportosítását ígérte Marseille-be. Helyi illetékesek szerint 94 fő már meg is érkezett a városba.

Az erőszak elburjánzása a marihuána legalizálásáról szóló vitát is újra felszínre hozta. A városvezetés szerint ebben az opcióban olyan lehetőség rejlik, amelyet érdemes megvizsgálni, mert akár hozzá is járulhatna a kábítószer-kereskedelem visszaszorításához.

(Kiemelt kép: Illusztráció Fotó: Florian Wehde/unsplash)