Az olasz maffiát támogató magyar ügyvédnőről döntött a Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a magyar állampolgárságú nőnek az ideiglenes átadási letartóztatását, akivel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása  bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot.

2023. január 26., 16:49

Szerző:

Az olasz hatóságok kilenc bűncselekmény miatt, büntetőeljárás lefolytatása céljából keresik a terheltet. A büntetési tétel felső határa több mint 20 év szabadságvesztés – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A rendelkezésre álló adatok alapján a körözött személy társaival együttműködve Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ennek részeként a terhelt ügyvédi státuszát kihasználva, bűntársaival, formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtett magyarországi cégeket. Azokat azonban a bűnbanda vezetője ténylegesen használta és teljes körűen ellenőrzése alatt tartotta illegális vagyonátruházás, pénzmosás, saját elkövetésű bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása céljából.  

A terhelt nem járult hozzá az átadásához és a specialitás szabályainak jogáról sem mondott le. Ennek értelmében a terhelttel szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás.  

A Fővárosi Törvényszék az ideiglenes átadási letartóztatást azzal rendelte el, hogy az ideiglenes átadási letartóztatás a terhelt átadási letartóztatásnak elrendeléséig tart. A terhelt csak akkor adható  át, ha 40 napon belül – 2023. március 7-ig – az olasz igazságügyi hatóság megfelelő jogi garanciát nyújt arra, hogy szabadságvesztés vagy szabadság elvonással járó intézkedés jogerős kiszabása esetén a terhelt kérelmére a büntetés vagy intézkedés végrehajtására visszaszállítják Magyarországra.  

A terhelt ellen ugyancsak a Fővárosi Törvényszéken folyamatban lévő másik büntetőügyben megkeresést eszközöl a bíróság aziránt, hogy az eljárás eredményes lefolytatása érdekében szükséges-e a terhelt személyes jelenléte.  

A bíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását nem látta indokoltnak, tekintettel arra, hogy vele szemben másik büntetőeljárás van folyamatban Magyarországon, valamint az elfogató  parancsban foglalt 9 bűncselekmény tárgyi súlya miatt az ideiglenes átadási letartóztatásnál enyhébb  kényszerintézkedés alkalmazására sem látott lehetőséget. 

A végzés nem végleges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu | Dimény András)